De Gerardus Majellakerk kent een bijzondere geschiedenis. Het gebouw heeft al veel verschillende functies gehad en daarmee een zeer divers publiek getrokken.

Deze kerk heeft tot 1992 de functie van kerk gehad. Stadsherstel kocht de kerk in 1992 en zorgde samen met architectenbureau Van Stigt en bouwbedrijf De Nijs voor een tweede leven van het gebouw. Van 1994 tot 2011 was er het Internationaal Instituut Archief Vrouwengeschiedenis, Aletta, gevestigd. Vanaf oktober 2011 is het Nederlands Philharmonisch Orkest in de kerk gehuisvest. In samenwerking met Stadsherstel was het mogelijk om het hart van de kerk perfect te verbouwen tot een optimale repetitieruimte waarin de orkesten zich kunnen voorbereiden op de concerten en voorstellingen.

In een team van Stadsherstel, Bouwbedrijf de Nijs en de architectenbureaus J. van Stigt en Zaanen Spanjers Architecten, was Octatube verantwoordelijk voor een 256 vierkante meter grote akoestische glazen voorzet pui middenin de kerk. Deze structurele glazen pui is de akoestische scheiding tussen de nieuwe oefen- en uitvoeringszaal van het Nederlands Philharmonisch Orkest en een aantal verdiepingen met kantoren. De glazen pui heeft de vorm van een open trapezium en meet 16 meter hoog bij 20 meter breed.

Na deze inleiding komen we bij de rol van MTS. Door Octatube zijn wij bij deze complexe opdracht betrokken. Er lag een grote uitdaging, namelijk het bouwen van een steiger in een hoekige gang van maar 60 cm breed met aan beide zijden een hoge glazen wand, reikend tot aan de koepel van de kerk. Een andere complexiteit zat in de verankering van de steigers. Voor de steigers zijn in overleg met de opdrachtgever speciale klemmen ontwikkeld, die bevestigd konden worden aan de pilaren in de gang. Daarnaast hebben we speciale stootbanden tussen steiger en glas aangebracht om schade te voorkomen

Deze steiger was nodig om de ruimtes tussen de grote glasplaten te voorzien van kit. Een lastig karwei en veel denkwerk, maar de voldoening van de opdrachtgever en ons bedrijf was groot, toen het lukte!!

Klik hier om de volledige nieuwsbrief te lezen.